Omdat je brein anders mag zijn...
Neurodiversiteit
Neurodiversiteit betekent variatie in de manier waarop mensen informatie en prikkels verwerken. Meestal maakt men een onderscheid tussen neuro-typische en neuro-divergente breinen. Dit laatste verwijst dan naar afwijkende stoornissen zoals AD(H)D, autisme spectrum stoornis (ASS) , dyscalculie, dyslexie, …
Deze indeling blijft echter hangen in een narratief dat er een bepaalde norm zou zijn. Daarom gebruik ik liever de indeling van Sjan Verhoeven van Dynamika. Zij maakt een onderscheid tussen beeld-denken en lijn-denken.
Beeld-denken of conceptueel denken is de manier waarop mensen met het label AD(H)D, dyslexie, dyscalculie en hoogbegaafdheid informatie verwerken. Het wordt gekenmerkt door de specifieke eigenschappen van de rechterhersenhelft.
Beelddenkers denken in beelden of concepten. Het is een snelle manier van denken. Zij hebben vaak een goed overzicht van het geheel, creëren veel associaties in hun hoofd en zien gemakkelijk verbanden en patronen. Zij denken sneller out-of-the-box en komen daardoor met creatieve en innovatieve oplossingen voor problemen.
Daarnaast zijn er mensen die lijn-denken of lineair denken. Zij gebruiken voornamelijk de kwaliteiten van de linkerhersenhelft.
Zij denken in woorden en in volgorde, van begin naar einde, stapsgewijs van hoofdletters naar punten. Zij zijn vaak tijdsbewust en precies. Het is een logische en analytische manier van denken.
Er zijn dus verschillende manieren om informatie te verwerken met specifieke kwaliteiten en valkuilen. Dit verklaart waarom mensen op een andere manier denken, lezen, werken en studeren.
Bovendien is er niet één vorm van beeld- of lijn-denken. De kenmerken bevinden zich op een schaal tussen twee tegengestelde posities. Het gaat dus niet over het maken van nieuwe hokjes. De bedoeling is wel om iedereen zijn/haar talenten te laten ontdekken. Ook kunnen we tot betere samenwerking komen als we onszelf en elkaar beter begrijpen.
"If you begin to understand what you are
without trying to change it,
then what you are undergoes a transformation”
Jiddu Krisnamurti