top of page
Groene Geometrische Vormen

Omdat je brein anders mag zijn...

Omgaan met stress

Het lineaire denken is nog steeds de norm in onze samenleving. Daardoor krijg je als beelddenker al snel het gevoel dat je anders bent. Je krijgt misschien opmerkingen over (gebrek aan) structuur of taalgebruik of je ervaart moeilijkheden in je studies. Het probleem wordt vaak gezocht bij de inzet en het gedrag, terwijl het eigenlijk een andere manier van denken is.

Het gevolg is dat jij je alsmaar meer aanpast aan jouw omgeving en vervreemdt van jouw eigen identiteit. Dit brengt veel spanning met zich mee waardoor het nog lastiger wordt om je te concentreren, in logische volgorde te werken en/of een duidelijk taalgebruik te hanteren.

Concreet wil dit zeggen dat je op een vergadering minder goed uit je woorden geraakt, je taken nog minder stap voor stap kunt afwerken en je als student moeite hebt om de leerstof te onthouden. Je creëert met andere woorden een cirkel waar je moeilijk uitgeraakt.

Afbeelding2.jpg

Om gevoelens van stress te ontlopen ontwikkelen beelddenkers vaak vermijdings- of compensatiestrategieën: je uitschrijven uit de opleiding vlak voor de examens, taken uitstellen, verkeerde prioriteiten leggen, afleiding zoeken in sociale media, piekeren (maar niet op gang komen), steeds voor 300% je best doen,…

Op korte termijn word je beloond voor deze strategieën. Je hoeft even die negatieve gedachten en onzekerheid niet te ervaren. Maar op lange termijn verlies je het contact met jezelf en durf je steeds minder op jezelf te vertrouwen.

Om uit deze negatieve patronen te stappen, is het belangrijk om de strijd op te geven met jezelf en je te verzoenen met jouw unieke brein. Je moet beseffen dat jij niet JIJ zou zijn zonder jouw ‘stoornis’. Het doel is om weer contact te maken met jouw authentieke zelf zodat jij de rust en veiligheid ervaart om jouw eigen leven te leiden.
 

Wanneer je beseft dat je echt iets te bieden hebt, worden problemen kleinere obstakels. Je gaat meer vrijheid ervaren om jezelf te zijn en daardoor kom je meer in beweging.

Als jouw binnenwereld verandert, verandert automatisch ook jouw buitenwereld.

“Beeld-denken is geen stoornis, maar je kan er wel last van hebben in een lineaire wereld. “

bottom of page